Interactieve documentaire

Tijdens het vak Ondernemerschap & Innovatie in het laatste jaar van de Fontys Hogeschool voor Journalistiek had ik samen met drie studiegenoten de ambitie om een start-up te beginnen. Voor de innovatie van de journalistiek wilden Alka Anna Goos, Robine Roordink, Kaja Bouman en ik newsgames gaan maken. Onze eerste test werd een interactieve documentaire. We maakten dit met de tool Klynt.

Hiervoor interviewden wij vluchtelingen uit Syrië over hun reis naar Nederland. Yara Barazy woonde samen met haar man en kinderen in het asielzoekerscentrum in de Koepel van Breda. Haar zoon was voorop gegaan en later mochten zij ook komen.

Arfan Abdo had al een huis toegewezen gekregen, waar we hem spraken samen met zijn vrouw. Hij liet ons zelfs de huwelijksvideo zien, uit een tijd waarin de oorlog nog ver weg was.

De verhalen maakten veel indruk op ons. Het product werd uiteindelijk een interactieve documentaire met een game-element. Hierin is de kijker de ‘schrijver’ van het verhaal. Hij of zij mag Yara en Arfan vragen stellen en zo het boek over vluchtelingen schrijven. Zo kon de kijker zelf besluiten hoeveel van het verhaal hij/zij wilde volgen.