Werkplaats FHJ

Werkplaats FHJ is een samenwerkingsverband tussen FHJ en jonge talentvolle journalisten met het oog op de nieuwste journalistieke onderzoekstechnieken. Voor een bescheiden financiele stimuleringsbijdrage voert de journalist een eigen journalistieke project uit en laat studenten en docenten meekijken in dat proces. De journalist is als vraagbaak beschikbaar voor zijn onderzoeksexpertise en geeft incidentele gastlessen. Zo doen studenten én docenten de nieuwste inzichten op, bijvoorbeeld op het gebied van scrapen, databases koppelen, data cleaning, geolocating, crowdsourcing of audience analytics.

Van januari 2021 t/m juni 2021 zal ik ook onderzoek doen voor de Werkplaats FHJ. Hier meer over mij en over het onderwerp dat ik ga onderzoeken/

Wat is je onderwerp?

Live journalistiek

Journalistieke vraag

Hoe vindt een journalist verhalen die passend zijn voor live journalistiek?

Techniek

Veldverkenning en experience based interviewen

Bio

Vera Boonman (1995) is journalist en historicus. Ze studeerde in 2017 af van de Fontys Hogeschool Journalistiek met een experimentele vertelvorm: performance journalism. Op 29 juni was er op verschillende plaatsen in Tilburg straattheater te vinden, waarbij persoonlijke verhalen van het verzet in Tilburg verteld werden. Een lang online verhaal vulde het onderwerp aan met de achtergrond, waarvoor ze uitgebreid archiefonderzoek had gedaan.

Na deze opleiding volgde ze de master Geschiedenis van Politiek en Maatschappij in Utrecht. Hier verdiepte ze zich in oorzaken van sociale ongelijkheid. Deze historische context helpt haar met het vertellen van verhalen die belangrijk zijn. Het liefst geeft ze op deze manier een stem aan de mensen die soms vergeten worden. Ze vindt het belangrijk om mensen te betrekken in haar verhalen en met iedereen in gesprek te gaan. En zo komt ze weer uit bij performance journalism: doordat kijkers hier betrokken worden in het verhaal, kan het mensen inzicht bieden in verschillende situaties die eerder ver bij ze vandaan stonden.

Performance journalism wordt ook wel live journalistiek genoemd. Steeds meer media in Europa proberen deze vorm uit en brengen op deze manier hun verhalen dichter bij de kijkers. Een hapklare toepassing voor live journalistiek ontbreekt nog. Voor de Werkplaats van de FHJ gaat Vera uitzoeken hoe een journalist verhalen vindt die passend zijn voor live journalistiek. Hiervoor gaat ze in gesprek met journalisten die deze vorm gebruiken en analyseert ze ‘live journalistieke’ verhalen. Wat kunnen we hier uit leren? Daarnaast blijft ze in gesprek met instanties zoals het Zuidelijk Toneel, om meer te leren over hun expertise in dramatisch vertelde verhalen.

Mijn afstudeerproject (performance journalism) zag er in 2017 zo uit. Fotograaf: Lotte Schrander.